مراحل ساخت سوله
مانند هر سازه دیگری، ساخت سوله نیز، نیازمند اخذ مجوزهایی از سازمانهای مرتبط، انتخاب مهندس ناظر، طراحی نقشه سوله، آماده سازی بستر، اسکلت و … است. در زیر به صورت خلاصه به بیان مراحل ساخت سوله پرداخته شده است.
- تهیه و خرید زمین
خرید زمین از شرکت شهرکهای صنعتی اگر سوله برای کار صنعتی است، یا خرید زمین از منابع طبیعی اگر سوله استفاده کشاورزی دارد. به طور کلی صنایع مختلف، مزارع کشاورزی به منظور پرورش طیور، دام، نگهداری میوه (سردخانه)، پرورش قارچ، انبار و … نیاز به احداث سوله دارند که باید زمین آن را از صاحبان خصوصی، دولتی و منابع طبیعی خریداری کنند. یکی از عوامل مؤثر بر هزینه ساخت سوله، هزینهای است که برای خرید زمین آن پرداخت میشود. البته با اخذ وام از بانک توسعه تعاون یا بانک کشاورزی میتوان این هزینه را کاهش داد.
- اخذ مجوز ساخت سوله
اگر سوله مصرف صنعتی داشته باشد، کپی سند زمین و اصل آن، کپی شناسنامه مالک (مالکین) و اصل آن، تقاضای اخذ مجوز و پلان اولیه سوله در یک برگه آ 3 با مقیاس و جهت شمال در آن به دفتر شرکت شهرکهای صنعتی مراجعه کرده و تقاضای خود را اعلام میکنید. اگر سوله مصرف کشاورزی دارد مدارک فوق را باید به اداره جهاد کشاورزی استان محل احداث سوله تحویل داده شود و نسبت به پرداخت عوارض اقدام شود. در نهایت پروانه یا ساخت سوله به نام مالک و مالکین تحویل میشود که تا 36 ماه مهلت احداث سوله و جواز ساخت آن صادر شده است. با توجه به هزینه زمین و در ادامه هزینه ساخت اسکلت و بدنه سوله، مرحله اخذ مجوز کمترین تأثیر را بر هزینه ساخت سوله میگذارد.
- طراحی سوله
پس از اخذ مجوز، از سوی نهاد ذیربط نامهای به سازمان نظام مهندسی استان فرستاده میشود تا مراحل طراحی سوله، ساخت طرح سه بعدی از آن، آزمایشهای لازم از خاک منطقه و … انجام شود.
- ساخت اسکلت
پس از اتمام مراحل طراحی سوله از سوی طراحان سازمان نظام مهندسی یا یک شرکت طراحی خصوصی که در این زمینه تخصص و تبحر دارند، نوبت ساخت سوله شده است.
آماده سازی خاک محل ساخت، اولین مرحله است. خاک برداری، گودبرداری با توجه به نوع کاربری که سوله دارد، انجام میشود. اگر بستر نرم باشد باید اصطلاحاتی جهت، استحکام خاک بستر (کوبیدن خاک) انجام شود.
پس از آماده سازی خاک، نقشه با توجه به مقیاس روی زمین با گچ کشیده میشود و در ادامه اقدام به اجرای فوندانسیون سوله میشود. در این مرحله پلیت و بیسهای اتصال اسکلت درون فوندانسیون کار گذاشته میشود.
در همین حین قطعات اسکلت سوله در شرکت سازنده آن در حال ساخت است. پس از اتمام این مرحله، قطعات از شرکت به محل سرهم کردن یا به بیان دیگر محل ساخت سوله آورده میشوند (این حمل و نقل با استفاده از جرثقیل و کامیون کشنده انجام میشود).
در مرحله بعد، قطعات یا اسکلت فلزی چه از نوع تیرورقی یا خرپایی، به وسیله جوشکاری یا پیچ و مهره به فوندانسیون متصل میشوند. به این مرحله اصطلاحاً مونتاژ گفته میشود. به طور کلی مرحله اجرای فوندانسیون و اسکلت سوله، پرهزینهترین مرحله ساخت سوله به حساب میآید و تأثیر فوقالعادهای بر هزینه ساخت سوله دارد.
- رنگ آمیزی
پس از اتمام مرحله مونتاژ و سرهم شدن اسکلت فلزی سوله، مرحله رنگ آمیزی آغاز میشود. به طور کلی رنگ آمیزی سوله با دو نوع رنگ پوشش دهنده آلکیدی و اپوکسی انجام میشود. رنگهای آلکیدی برای استفاده در مناطق معتدل و خشک هستند و رنگهای اپوکسی برای نواحی معتدل و مرطوب مانند شمال و جنوب کشور مناسب هستند. البته پیش از رنگ کاری، با استفاده از دستگاه سندبلاست، اسپاتر زدایی و تمیزکاری انجام میشود و سپس اقدام به رنگ کاری میگردد.
- اجرای سقف، کف و دیوارها
پس از مرحله فوندانسیون و اسکلت، این مرحله بیشترین هزینه را بر دوش کارفرما میگذارد. به طور کلی برای پوشش سقف سوله از ورقهای رنگی و گالوانیزه همراه با انواع عایق پشم شیشه یا پشم سنگ، فوم، کارتن پلاست، پلی کربنات، ساندویج پنل، توری مرغی، توری پلاستیکی و بسیاری مواد دیگر استفاده میشود. این مرحله از کار با استفاده از جرثقیل انجام میشود.
برای اجرای دیوار سوله نیز اصولاً از آجرنما، ساندویچ پنل، قوطی کشی و ورق بندی و پلی کربنات استفاده میشود. کف سازی سوله نیز با استفاده از بتن مصلح، مش بندی و ماله پروانهای اجرا میشود. البته اگر در محل سوله، ماشینآلات سنگین تردد کند یا مواد شیمیایی نگهداری یا استفاده شود، در ادامه یک لایه رزین اپوکسی روی بتن پس از خشک شدن آن اجرا میشود.
- نصب در، پنجره و تأسیسات
در انتها در و پنجره از انواع پروفیل یو پیویسی دوجداره، قوطی به همراه شیشه دوجداره و … اجرا میشود. اجرای تأسیسات برقی و مکانیکی در مراحل ساخت سوله معمولاً جزء آخرین مراحل به حساب میآید و به صورت روکار انجام میشود.