سوله سبک در اصطلاح به سازههای فلزی گفته میشود که سقف آنها به صورت شیبدار طراحی و ساخته میشود.
سوله سبک ویژگیهای زیادی دارد که توجه افراد را به خود جلب کرده است و در بسیاری از پروژهها از این نوع سازه برای اسکلت استفاده میشود. البته سوله سبک تنها بخشی از صنعت سوله سازی محسوب میشود و گزینههای دیگری نیز وجود دارد:
- سوله فوق سبک یا همان سوله لولهای
- سازه های ورقی خود نگه دارنده
- سازه های چادری
کاربردی اصلی سوله سبک صنعتی در جاهایی است که نیاز به دهانه بزرگ باشد. برای مثال کارخانهها، انبارها، تعمیرگاهها، فروشگاهها و سالنهای ورزشی از جمله جاهایی هستند که برای اسکلت آنها میشود از سوله استفاده کرد.
سوله سازی مدرن
همانطور که در ابتدا اشاره شد از این نوع سازه بیشتر در جاهایی استفاده می شود که نیاز به دهانه بزرگ باشد. سقف شیبدار و مشخصات دهانه باعث شده است تا نتوان این نوع سازه را با پروفیل های موجود در بازار کار کرد و لازم است که تیرها و ستونهای سوله را مطابق با نیازهای پروژه طراحی و ساخت که به این کار در اصطلاح تیر ورق میگویند.
شرکت طرح آسا به عنوان مجری طراحی و ساخت سازه های سبک لولهای در طی اقدامی تمرکز خود را بر روی ساخت سوله سبک قرار داده است. این تصمیم در راستای افزایش مزایای استفاده از سوله همانند کاهش قیمت و کاهش نقاط ضعف بوده است. البته لازم به ذکر است که سوله سبک تنها سازه سبکی است که قابلیت نصب جرثقیل را دارد.
از دیگر ویژگیها و مزیتهایی که سوله سبک را به گزینه ایده آل برای ساخت انواع ساختمانها تبدیل کرده است میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزینه پایین. سوله سبک در مقایسه با سولههای مشابه خود قیمت بسیار پایینتری دارد. قیمت هر متر مربع سوله سبک چیزی در حدود ۳۵ درصد ارزان است.
- نصب فوری. سوله ابتدا در کارگاه شرکت ساخته میشود و سپس در محل پروژه نصب میشود. برای مثال سوله سبک به متراژ ۱۰۰۰ متر را میتوان طی ۱۵ روز ساخت و در محل پروژه نصب کرد.
- مقاومت بالا. سوله سبک با محاسبات دقیقی طراحی میشود که در شرایط سخت آب و هوایی مانند برف سنگین و طوفانها و همچنین زلزله پایداری خود را حفظ کند.
وجود چنین مزایای فوقالعاده که به سختی میتوان همه آنها را یکجا در سازههای مشابه دیگر پیدا کرد؛ سوله سبک قوسی را به گزینه مناسبی برای پروژه های صنعتی و حتی تفریحی تبدیل کرده است.
سوله سبک لوله ای (سیلندری)
سوله سبک که توسط مجموعه طرح آسا ساخته میشود دارای ویژگیهای خاصی است که توسط مهندسان این شرکت و با به کارگیری دانش روز انجام میگیرد. از جمله این ویژگیها:
- سوله سبک تنها سازه سبکی است که قابلیت نصب جرثقیل سقفی را دارا میباشد.
- سوله سبک به دلیل مصرف آهن کمتر در مقایسه با سازه های مشابه خود حدود ۵۰ درصد در سازه و ۳۰ درصد در اجرای فونداسیون مقرون به صرفه میباشد.
- سوله سبک بدون ستون وسط. در صورتی که دهانه کمتر از ۷۰ متر باشد، بدون ستون وسط می توان سازه را ساخت. حداکثر اندازه برای دهانه ۹۰ متر می باشد.
- دفترچه محاسبات با رعایت آئین نامه و استانداردهای نظام جمهوری اسلامی ایران ارایه می شود که پایداری و استقامت سازه را در برابر عوامل طبیعی مشخص می کند.
- برای اجرای سوله سبک و نصب آن نیازی به جوشکاری نیست و اتصالات از طریق پیچ و مهره انجام میگیرد. در نتیجه سرعت نصب سریعتری (حدود ۶۰ درصد) دارد.
- یکی از ویژگیهای ظاهری سوله سبک طرح قوسی شکل آن می باشد که نمای ظاهری زیبا و منحصر به فردی را به وجود میآورد.
- هرگاه که لازم باشد امکان باز و بسته کردن دیوارهها و اسکلت سوله سبک امکان پذیر می باشد. مناسب برای نمایشگاهها و انبارهای موقت.
- سوله به عنوان اسکلت ساختمان کار می شود و دیوارههای آن را میتوانید با بلوک یا آجر، ساندویچپنل کار کنید. همچنین برای سقف ساختمان امکان استفاده از ورقهای سبک و مقاوم وجود دارد.
- با توجه به قوسی بودن فشار وارده به شکل بهتری مدیریت میشود و میتوان تهیه به صورت طبیعی هم داشت.
- به دلیل عدم استفاده از ستون های لوله ای منفرد فضای کمتری را اشغال می کند.
ساخت و نصب سوله سبک
با گسترش استفاده از تکنولوژی های جدید، دیگر ساخت سوله به سبک سنتی پاسخگو نیازها نمیباشد. از این رو، طرح آسا به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای سوله ساز کشور تکنولوژی های روز دنیا در این حوزه را وارد کشور کرده و سازههای فوق سبک را با کیفیت بسیار بیشتر میسازد. استفاده از دستگاههایی نظیر UBM و KSPAN سرعت ساخت را تا ۵ برابر افزایش میدهد و البته هزینه تمام شده پایینتری هم خواهد داشت.
سوله سبک لولهای در مقابل زلزله و سرعت باد تا بیش از ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت مقاوم دارد. همچنین برای نصب قسمتهای مختلف از پیچ و مهره استفاده میشود. (در برخی موارد از جوشکاری هم استفاده میشود)
هزینه ساخت سوله متناسب با ابعاد سوله و محل نصب آن مشخص میشود. برای تعیین ابعاد نیز باید مشخص شود که سوله را برای چه کاربردی میخواهید. البته ابعاد استاندارد باید توسط مهندس سازه تایید شود؛ چرا که این ابعاد میبایستی توسط فاکتورهای مهم مد نظر قرار گیرند تا سوله سبک کار شده اشکالی نداشته باشد و لطمهای به کاربرد آن وارد نشود.